Feed on
Posts
Comments

HumleknappenDa jeg satt her med et villniss av en hage, uten krefter til å gjøre noe med det, hadde jeg mange drømmer som jeg trodde aldri skulle bli noe av. Og en av dem var en hage som blomstret hele sommeren. En annen var at den skulle være veldig lettstelt.

Men sakte og sikkert har det endret seg. I år er første året da jeg ser jeg har kommet ganske godt i mål. Hagen er slettes ikke ferdig. Det er mange grep som fremdeles er nødvendige. Spesielt når det gjelder å gjøre den lettstelt… (en stor «jobb» er å godta for seg selv at den ikke trenger å bli stelt hele tiden. Litt villniss er greit og ugress kan være riktig pent og nyttig).

Det viktigste er at den blomstrer! Og blomstrer og blomstrer. Når noen er ferdige er det nye som begynner. Noe som er veldig humlevennlig! Mat skal de jo ha hele sesongen. Og da er det mye verdt at hagen ikke er ferdig blomstret midt på sommeren.

Scabiosaen har så smått begynt å blomstre.Denne er veldig populær hos humlene når den blomstrer for fullt.

scapiosa


I fjor satte jeg en staude som heter praktryllik. Den rakk ikke å blomstre i fjor. Men nå står den i full flor. Den er riktig vakker. Og dufter herlig skarpt, slik ryllik gjør. Den er stoooor og et flott element i hagen. Jeg har ikke sett om den er så spennende for humlene, egentlig. Men noen andre viktige krabater i hagen, er veldig glad i den. Maurene.

praktryllik 1 praktryllik 2


Bortenfor løytnantshjertene (som fremdeles blomstrer) kommer hestemynten. Så stilig med sine etasjer.

hestemynte

Og så har noen av de mest populære sensommerblomstene begynt å blomstre. Evigbergknappen. Humlene er i ekstase.

evigbergknappen er populær

Neslesommerfuglen er aktiv. Denne måtte jeg kose meg med å fotografere en stund. Både sommerfuglen og humler er glad i kattemynten, som også holder seg såvidt igang med blomstring fremdeles. At blomstringen dabber av litt, er ikke rart. For denne var også en av de tidligste blomstene i hagen. En stødig staude.

neslesommerfugl på kattemynte 3

neslesommerfugl på kattemynte 1 neslesommerfugl på kattemynte 2

Og nå får jeg belønning for å la litt av «ugresset» stå. Tistlene får mye besøk.

humle på tistel

En annen populær blomst som ikke er en hageblomst, men som trives like godt, er torskemunn (Linaria vulgaris). Andre navn er i følge rolv.no lintorskemunn, kjerringkjeft, kjerringtann, smørbutt, eggeblom, flugeblom, vegglusblomme. Den er i maskeblomstfamilien. Og den har blitt brukt i folkemedisin. Den har også blitt brukt til å farge lin gult. Les mer om den her.

Jeg luker denne ganske kraftig ned på våren. Og så lar jeg endel stå innimellom staudene. Den er nydelig der den stikker frem som små gyldne tårn her og der.

torskemunn 1 torskemunn 2


Noen går rettveien når de er ute etter dens nektar. Mens jeg også finner spor av at noen gjør innbrudd. Dette er nok borehullet etter en tyvhumle.

torskemunn borehull tyvhumle

 

 

 

 

One Response to “Humlene og sommerfuglene koser seg i hagen”