Feed on
Posts
Comments

Kalkungodis

Etter at vi tok den beslutning å la Umah få smake litt rent kjøtt igjen, så har vi også bestemt oss for at eget kalkunkjøtt og kyllingkjøtt + evt viltkjøtt er best å prøve med. Dette er kjøtt vi vet er rent for tilsetningsstoffer. Noe det dessverre er vanskeligere å vite med kjøpt kjøtt for tiden.

Det er virkelig til ettertanke at jeg etter en runde på butikken, med informasjon fra diverse forbrukerprogram i bakhodet, ikke syntes jeg fant kjøtt som jeg kunne være sikker nok på at var bra nok for bikkja!!

I dag har jeg skåret fine skiver av et kalkunlår fra egen produksjon.

kalkungodis 1


Dette har så ligget til tørk i ovnen i hele dag. Lav varme og døra på gløtt.

kalkungodis 3


Riktig lekkert ble det.

kalkungodis 4


Og etter denne prosessen fikk bikkjene smake. Gjett om det var populært!!

kalkungodis 7 kalkungodis 6 kalkungodis 5


Jeg er usikker på hvor lenge slikt kjøtt varer før det blir dårlig, så jeg tror nok vi betrakter det som ferskvare til vi får mer erfaring. Dvs at vi regner med det holder lenger enn ferskt kjøtt, men ikke så lenge som f.eks. spekemat. Kanskje vi kan fryse ned noe av det?

Hva er deres erfaring med slikt egentørket kjøtt?

 

PS! Etterpåkommentar
Hm… har nå lest litt rundt på nettet om kalkunkjøtt. Og fri og bevare meg vel så vanskelig, da :-(.

Noen sier man ikke må tørke det rått for det blir bakterieeksplosjon (jepp – eksplosjon, faktisk). Og så er det noen som mener det er giftig. Mens andre sier nei – det er bare kalkunskinn som er giftig for hund. Utover alt dette er det diskusjoner opp og ned om fosformengden i forhold til nyresyke hunder.

Blir litt oppgitt.

Tenker vi koser oss med dette og så vurderer vi hvordan vi skal gjøre det neste gang. Om noe skal gjøres annerledes.

Noen som har kunnskap om dette?

Jeg tenker at godt, rent kjøtt som jeg vet alt om hva som har skjedd med, som legges i ovn med helt normale hygieniske tiltak rundt må være greit bare det ikke ligger en evighet fremme før og etterpå. Når det gjelder ALT rått fuglekjøtt skal man være veldig renslig. Og det er noe jeg alltid er. Når det er ferdig tørket, betrakter jeg det som ferdig forberedt, men som sagt som ferskvare. At det som ikke brukes med en gang fryses, må være et pluss.

Men ok – neste gang kan jeg koke kjøttet før jeg tørker det, hvis det er viktig. Men jeg vet ikke hvordan det blir da.

Når det gjelder fosformengde, som er der det Umah ikke skal ha, vet jeg ikke om det er veldig høyt i forhold til annet kjøtt. Må visst lese enda mer.

Men tenkte jeg skulle kommentere på dette for leserne med en gang. Dette er altså ikke så enkelt…

 

7 Responses to “Kalkungodis”

 1. Berit sier:

  Hei!
  Jeg ville nok putta det i frysen, det holder nok greit noen dager ellers også, men det kan sikkert bli harskt? Det betyr ikke nødvendigvis at hundene ikke tåler det, men det er jo trivelig når man først har tatt jobben med å tørke det, at det holder seg friskt lengst mulig. Forresten; ett kalkunlår, tre bikkjer; det tar inok kke akkurat hundre år før du må kjøre i gang en ny runde tenker jeg ;o)

 2. KariVO sier:

  Det er noe sånt jeg tenker jeg også. At det kan lønne seg å fryse litt av det, men at det nok også går unna. Tusen takk for kommentar. Det er så fint å få noen tips på dette, for dette håper jeg vi får gjort mye av. Så sant man likevel er hjemme, er det jo ikke noe problem at det står kjøtt til tørk, så det er jo ikke tungvint.

  Umah går bare rundt og sukker lykkelig her. Selv etter bare noen få biter :-)

 3. Kjersti sier:

  Se de forventningsfulle øynene da! Skjønner godt at det må ha vært lykke på jord, selv jeg synes det ser godt ut 😉

 4. KariVO sier:

  Ikke sant? Det lukter til og med godt. Og bikkjene vet veldig godt at det står i en boks i kjøleskapet. I dag tørkes bolk nummer to og de har vært og tittet inn glassdøra på ovnen flere ganger. Det blir mer og mer fristende jo mer det tørker, virker det som.

  Nå er det om å gjøre å ikke gi Umah for mye. Utfordringen er at jeg ikke vet hvilke mengder hun kan få. Vi må bare prøve oss frem. Vi begynner forsiktig.

 5. KariVO sier:

  Hm… har nå lest litt rundt på nettet om kalkunkjøtt. Og fri og bevare meg vel så vanskelig, da :-(.

  Noen sier man ikke må tørke det rått for det blir bakterieeksplosjon (jepp – eksplosjon, faktisk). Og så er det noen som mener det er giftig. Mens andre sier nei – det er bare kalkunskinn som er giftig for hund. Utover alt dette er det diskusjoner opp og ned om fosformengden i forhold til nyresyke hunder.

  Blir litt oppgitt.

  Tenker vi koser oss med dette og så vurderer vi hvordan vi skal gjøre det neste gang. Om noe skal gjøres annerledes.

  Noen som har kunnskap om dette?

  Jeg tenker at godt, rent kjøtt som jeg vet alt om hva som har skjedd med, som legges i ovn med helt normale hygieniske tiltak rundt må være greit bare det ikke ligger en evighet fremme før og etterpå. Når det gjelder ALT rått fuglekjøtt skal man være veldig renslig. Og det er noe jeg alltid er. Når det er ferdig tørket, betrakter jeg det som ferdig forberedt, men som sagt som ferskvare. At det som ikke brukes med en gang fryses, må være et pluss.

  Men ok – neste gang kan jeg koke kjøttet før jeg tørker det, hvis det er viktig. Men jeg vet ikke hvordan det blir da.

  Når det gjelder fosformengde, som er der det Umah ikke skal ha, vet jeg ikke om det er veldig høyt i forhold til annet kjøtt. Må visst lese enda mer.

  Men tenkte jeg skulle kommentere på dette for leserne med en gang. Dette er altså ikke så enkelt…

  (denne kommentaren legges også inn i teksten over foreløpig)

 6. Mona sier:

  Hei, ser du fikk bra resultat :-) Jeg har ikke erfaring med kalkunkjøtt, men tenker dersom du skulle varmebehandle kjøttet først ville jeg gått for steiking i stede for koking… det vil ta til seg for mye veske under kokingen tenker jeg… men fryser du det etter tørkinger så tar du kanskje livet av de baseluskene som måtte finnes?? bare tanker. Du du har en spennende kvardag som eg liker å følge med på. Klem :-)

 7. KariVO sier:

  Hm – det har du jo aldeles rett i. Det er nok smartere å steke, så slipper jeg at kjøttet er ekstra vannfylt. Det jeg lagde nå, ble nesten stekt det også for det var vanskelig å få ned temperaturen på ovnen nok. Jeg kan jo bare sette temperaturen litt opp til å begynne med isteden og så ned igjen for tørkeprosessen. Supert!

  Jeg har også dobbeltsjekket med veterinær i dag, at kalkun ikke er farlig for hundene. Det jeg lagde ble lagt i fryseren, og så henter jeg opp litt av gangen. Det fungerer like godt som å oppbevare det på benken.

  Så kos at du følger oss. Og tusen takk for tips :-).