Feed on
Posts
Comments

De siste årene har de som er heldige av oss (som altså ikke står midt oppi det) sittet og sett på den ene katastrofen etter den andre på nyhetene. I år har det i deler av landet alt vært svært mange branner på grunn av ekstremt tørt vær. Vind gjør brannene store og farlige. Det virker nesten tilfeldig om, hvilke og hvor mange hus som går med. Vi har også sett storm, ras, flom og flodbølger. Store ødeleggelser på både landskap og hjem – enten det er ild, vind, vann eller jordmasser som ødelegger.

Katastrofer kan ramme hvem som helst
Har du tenkt på hvordan det ville være om det rammet deg? Har du god forsikring som vil dekke det du taper? Det er fremdeles noe å tenke på.Jeg så et intervju her om dagen, hvor de blant annet tok opp hvor mye folk husker av det de har eid når det er borte.

Det var sjokkerende å høre hvor lite man regner med at vi i gjennomsnitt husker!

Gjør et forsøk. Lukk øynene og ta for deg et rom i tankene. Skriv opp alt som er der. Og så kan du gå ut og ta en titt. Spesielt i skuffer og skap. Hvor mye har du glemt? Så kan du gange opp med rom. Spesielt de du ikke er i så ofte, som loftet….

Det du ikke husker du har, er det vanskelig å rapportere inn til forsikringsselskapet som tapt.

husk hva du eier 10
—- 

Det finnes mange gode tips om hvordan du kan kartlegge hva du har. Jeg har i år gjort en slik jobb for oss og tenkte jeg kunne fortelle hvordan. Det var ganske lett, egentlig. Selv om det tok litt tid.


1. Fotografering

Jeg fotograferte. Høyt og lavt og uten blygsel. Og nei – jeg ryddet ikke først! Da ville jeg ikke blitt ferdig med det første. I hvertfall ikke med de rommene vi ikke er i hver dag. Eller arbeidsrommene, som kjøkken og vaskerom. Bildene skal lagres på en sikker plass – også i forhold til innsyn fra gudoghvermann

(… og neida, jeg legger ikke ut rotet her 😉 Ei heller de tingene jeg vurderer som verdifulle. Bildene du ser her er de mer ufarlige tingene. Viktige de også, for oss!)

husk hva du eier 8 husk hva du eier 6


Jeg passet på at mest mulig syntes. Og så tenker jeg at jeg evt kan supplere med bilder og lister etter hvert hvis det er noe som har ikke har blitt med. Nett er nett så jeg har vært forsiktig med de mest private tingene. Utover det – så har det vært opp med skap og skuffer og kister og esker og knips i vei.

husk hva du eier 3 husk hva du eier 2


2. Opplasting av bildene til egnet medium

Hele vitsen med å ha en oversikt over alt man har, er å passe på at den oversikten ikke forsvinner sammen med det andre hvis det skjer noe.

LOfavør husk hva du harVi har innboforsikring hos LOfavør. De har en egen nettside som heter «Husk hva du har«. Jeg har tatt i bruk denne. Det anbefales å laste opp høy kvalitet på bildene, så man virkelig ser detaljer. Det tar tid, men er nok verdt det. Man kan senere tagge ting og kommentere, legge inn priser evt kvitteringer, kjøpeår etc.

Jeg har ikke latt meg distrahere av detaljer til å begynne med. Jeg konsentrerer meg om å få bildene opp, så kan jeg jobbe videre med dem (eller bytte dem ut, hvis jeg vil) etter hvert.


Det er viktig å huske også uthus og ting som ikke ligger høyt i hukommelsen.

husk hva du har 1 husk hva du eier 9

Det er mulig også andre forsikringsselskap har noe lignende. Man kan også bruke en annen bildelagringsplass, alternativt legge bilder på en cd eller liten harddisk og oppbevare det hos noen man stoler på (som ikke bor der du bor) eller i banken, hvis det er mulig.

Personlig – etter å ha sett så store brannene er rundt omkring – synes jeg det er veldig greit om bildene er «på eteren». Da skal man være virkelig uheldig om både tjenesteleverandøren (med serveren) og en selv mister alt samtidig.

Et lite PS. På LOfavør sin side klarte jeg ikke å slette bildene etter at jeg hadde lastet dem opp. Dette har jeg meldt fra om og har fått en trivelig tilbakemelding om at dette skal de ordne. Det skal uansett være sikker lagring, tilgjengelig bare for deg. Og man kan rydde bildene som ikke lenger er aktuelle til en søppelkasse.

Dette skriver de selv:

Bildene lagres sikkert hos vår samarbeidspartner SafeBox. SafeBox er et norsk selskap som lagrer sensitive dokumenter, blant annet for banker og finansinstitusjoner. Det er kun du som har tilgang til informasjonen, med personlig og trygg innlogging.

husk hva du eier 73. Gå gjennom bildene og skrive lister og detaljer
Igjen – jeg henger meg ikke opp i systematisering og rekkefølger, men bare noterer i vei. Det tar tid, men slikt kan man jo nettopp ta over tid.

Sannsynligheten for at du husker MYE mer enn om du ikke engang hadde hatt bildene, er nå uansett mye større enn før!

4. Dele informasjon med familiemedlemmer
Det er selvfølgelig viktig at evt partner eller andre viktige familiemedlemmer i sameie-sammenheng får informasjon om passord etc til den oversikten man lager. Igjen… i tilfelle.


5. Lagring av ting utenfor huset

Det er en god regel å oppbevare enkelte ting (som kopier av filer, negativer av bilder) utenfor huset. Her må jeg innrømme at jeg svikter litt.

Når det gjelder bilder har jeg så MYE. Og å laste det opp et eller annet sted er bortimot en umulig oppgave. Jeg har to dobbeltkopier (to separate lagringsenheter) utenom PCen. Så om PCen svikter, har jeg backup. Men om det brenner, blir både PC og backup’er borte, slik systemet mitt er akkurat nå. Å «sende det bort» er liksom heller ikke så enkelt, siden jeg bruker de eksterne harddiskene flere ganger i året når jeg går på leting etter bilder som ikke ligger på PCen lenger.

Jeg er jo så heldig at om alt brenner, har jeg kopier av mange stunder på bloggen. Så ALT vil uansett ikke bli borte, men… Jeg bør likevel finne en plass til en av de separate lagringsenhetene.

Kanskje vi bør vurdere et brannsafe? Man må bare sikre at safen er godt nok testet. Her er et eksempel på hva som finnes (jeg vet ikke hvem som er best og testet iflg standarder).

eksempel liste over viktige papirer6. Oversikt over hva som ligger hos andre
Når det gjelder viktige papirer, er mye av dette heldigvis i disse dager lagret eksternt uansett. Forsikringspapirer får vi feks på nettbanken. Ting som er registrert (og det begynner å bli mye. Til og med tv, pc etc) ligger et eller annet sted på nett. Kjøretøy ligger hos biltilsynet osv osv.

MEN her er det jo et poeng. Dette kan det også være viktig å ha oversikt over. Hvor har du alle dine viktige eksterne papirer? Jeg tipper det fort er noe man i hvert fall sparer tid på, hvis man har det samlet et sted. For det er nok en svært travel og kaotisk tid etter en katastrofe. Og det er rart hvor ofte man klør seg i hodet og lurer på hvor man hadde…., selv når alt er på sin vante plass.

Jeg har tenkt å lage en liste over hvor vi har alt slikt for så å legge den et sted jeg kan finne den. Altså ikke i huset.

Jeg er ikke sikker på om jeg vil ha slikt ute på nett. Det er i hvertfall utelukket hvis man legger ut informasjon andre kan utnytte. Det er nok heller en ide å legge en slik liste sammen med evt bildekopier; hos noen man stoler på, i en brannsafe eller bankboks.

husk hva du eier 57. Oppdatering underveis
Det er viktig å huske også om man selger noe, flytter det el. Bildene man tar er veiledende – for at man selv skal huske. Og om det skjer store endringer, kan man godt ta nye bilder og registrere endringer om a) verdifulle ting fjernes eller b) nye verdifulle ting kommer inn.

Jeg mener ikke dermed at det er mulig å holde orden i hva man har eller ikke har av f.eks. bøker, mat i fryseren eller klesplagg. Men man har kanskje en viss følelse av mengden og kan følge med om man kommer opp «en bokvegg eller to» i mengde. Det er mye verdier!


Og til slutt kan jeg jo minne om det viktigste. Å forhindre at det SKJER en slik katastrofe så langt du kan – og å ha en plan om så likevel skjer.

Rutinegjennomgang
– brannvarslere
– brannslukningsapparat
– rømningsveier
– varsling
– har du barn? Ha øvelser. Om ikke du går gjennom hele greiene, som å klatre ut gjennom vinduer, så gå dem gjennom det i tankene. Etter min mening skal man ikke gjøre noe som skremmer dem, men være realistisk. Og uansett bør man gå igjennom selv, hva som er viktig i forhold til dem. DET mistenker jeg imidlertid at alle mammaer og pappaer gjør hele tiden :-).
– for de av oss som har dyr: tenke gjennom hva vi gjør med dyrene
– tenke gjennom hvilke eiendeler vi ville tatt med om vi hadde mulighet, f.eks. ved en evakuering som vi har sett mange tilfeller av i det siste.

Eksempel:
Har du hund i 2. etasje? Hvis det begynner å brenne, kan du være ganske sikker på at hunden ikke klatrer i stigen. Og den kan dessuten ha panikk, så å klatre i stigen med hunden under armen, er nok ikke det beste. Å kaste den ute, vil føre til store skader på hunden.

Nå har vi soverommet i 1. etasje. Men der jeg bodde før, sov både hundene og jeg i andre. Jeg hadde til enhver tid to tau (ett til hver hund) liggende på soverommet (der jeg var). Planen var at om det brant, ville jeg rett og slett putte hundene i hvert sitt dynetrekk (må passe på at sømmer og stoff er sterkt nok). Binde det hele sammen som en sekk og så heise dem ned i hvert sitt tau. Så ville jeg tatt rømningsveien ned selv og dra med meg bikkjene unna huset for så å binde opp igjen. Slik var planen min den gang slik at jeg regnet med de ikke ville bli skadet av å bli tatt ut av huset – og jeg ville hatt kontroll straks jeg selv også var ute så jeg f.eks. kunne fått dem inn i bilen.

Har du noen plan? Tid kommer sannsynligvis til å bli den viktigste faktor!


husk hva du eier 4Rapportering for forsikringsoppgjør HVIS det skjer noe

I tilfelle det verste skjer, er det viktig at man ikke rapporterer inn ting som IKKE var i huset da det skjedde. Dette må man huske når man senere går inn i bilder for å se hva man hadde. Har man f.eks. solgt sølvet, kan ikke dette rapporteres inn som tapt. Hvis forsikringsselskapet tror at man prøver å lure dem, kan man nok regne med at forsikringsoppgjøret i beste fall blir svært forsinket. Hvis man bevisst prøver å lure noen, er dette straffbart.

Etter min mening er det en selvfølge at man ikke prøver å lure noen, så det var vel egentlig unødvendig å nevne. Men alt dette er en ting å ha i mente når det gjelder oppdatering av bilder. Tiden etterpå ER forvirrende og stresset, forteller folk som har vært gjennom det. Ting skjer fort, det er mye og vanskelig.

Så jeg ville nok tipse om å slette bilder, om man vet noe er solgt eller fjernet. Så hjelper man også seg selv til å huske det.

 

7 Responses to “I tilfelle alt blir borte: Husker du hva du eier (eide)?”

 1. […] Katastrofer kan ramme hvem som helst Har du Les mer […]

 2. Uffda. Aner ikke hva jeg eier.. eller, altså jeg har ingen oversikt.
  Min farfars gamle verktøykasse (en enkel kiste!) med masse gamle stoffer jge ikke vet hva jeg skal bruke til. Burde jeg skrive opp sånt også? Vrient. Hva er verdifullt nok til å skrive opp?
  Men jeg burde absolutt ta en sjau. Ta bilder og notere. Uaktuelt å rydde først, selvsagt 😉

  Imponeranes at du har gjort det! Og veldig god på minnelse.

 3. KariVO sier:

  Det ble et skippertak, og jeg er ikke helt ferdig. Men alle monner drar! Nå kommer vi i hvert fall til å huske mye MER av det vi har :-). Og jeg SKAL gjøre resten også.

 4. Vicky sier:

  Denne påminnelsen trengte jeg, Kari! Skal jammen ta meg en runde-. Du har jo alt gjort en kjempejobb. Jeg er hele tiden obs på hvor den eksterne harddisken står, og hvordan jeg skal få den med meg ut i tilfelle…. Det er kattepusen jeg er mest redd for. Den skal ikke bli lett å finne hvis det brenner…. Vondt å tenke på. Men uansett, denne påminnelsen var virkelig lur! Thanks!! <3

 5. KariVO sier:

  Kattene hender det ofte at jeg tenker på også. Det er en trøst med våre – og det er at de er veldig fokusert på katteluka. Om det skjer noesomhelst skummelt raser de gjennom huset, ned i kjelleren og ut katteluka. Men tilgangen på den er jo avhengig av at det ikke begynner å brenne på kjøkkenet f.eks. For det rommet må de igjennom. Uff- nei, det er ikke godt å tenke i detalj på hva som kan skje.

  Jeg har igjen ganske mye fotografering. Så din kommentar var en god påminnelse til meg også :-).

 6. Her jeg bor nå, har jeg ikke så mye. Jeg har bodd her bare fem år, og det er vel mest dyresaker, utover det som regnes som helt «basic» (Sofa, seng, laptop osv). Jeg har vel tenkt tanken, men så bestemt meg for at det er ikke så mye å tenke på. Hos Mamma derimot har vi nok mye, som både henne og jeg lett kunne glemt.

  Jeg har tenkt mye på hva jeg skulle gjøre med dyrene, tilfelle brann, eller dersom vi av en annen grunn måtte evakurere. Av den grunn har jeg alltid ett par flykasser store nok til å romme alle kattene, ferdig klargjort, og letttilgjengelig. Jeg setter heller aldri bort reisekassa til chinhillaene, og hundebånd er jo alltid tilgjengelig.

 7. KariVO sier:

  Jeg håper jeg har kontroll på de fleste, jeg også. Jeg tenker jo også på hestene. De er utegangere, så jeg satser på at de holder seg laaangt unna om det brenner. Men hønene…. oh…. jeg ser veldig godt for meg at jeg springer rundt og jager høner og roper «vent, vent… ikke klar til evakuering enda. Hold the fire!!».

  HA!! Men nå kom jeg altså faktisk på løsningen. Jeg får åpne møkkaluka og jage dem nedi. Derfra springer de rett ut i frihet bak låven :-). Om det er mørkt, er det imidlertid ikke noe problem. Da lar de seg lett plukke og da er tanken alt tenkt – da lempes de rett i bilen.