Feed on
Posts
Comments

umah sinnsroligUmah kan jo aldri bli friskmeldt for nyresvikt når den er kronisk. Kortere liv vil hun sannsynligvis få enn om hun hadde vært frisk. Veterinærene var usikker på om prognosene egentlig er bedre etter resultatene i dag. Men vi roper jippi og tar all godt nytt som GODT NYTT!

Og dagens verdier er godt nytt – DET er veterinærene enige i!


Kontroll
I dag har vi altså vært på Stjørdal dyreklinikk med Umah og har tatt nye blodprøver for å følge opp nyresvikten hennes. Som tidligere fortalt oppdaget vi dette tilfeldig for en måneds tid siden. En litt senere ultralyd ga svært dårlig nytt. Hun har bare en nyre og denne er i tillegg skadet/syk. Vi vet ikke hva som gjør nyrene syke evt om det er noe medfødt. Om det kommer til å fort eller sakte.

Men etter en måned streng nyrediett har verdiene forbedret seg ganske mye. De er fremdeles langt over det de skal være, men de ER bedre!

På blodprøvene sjekkes lever- og nyrefunksjon, blodsukker, proteine og elektrolytter i tillegg til hematologi; røde og hvite blodlegemer, hemoglobin, hematokritt og blodplater.

Det er kun to verdier som er avvikende hos Umah, men det er også de som forteller om nyresvikten. De to er kreatinin og BUN (Blod Urea Nitrogen).

Umahs kreatinin har gått ned fra 277 til 238 (normalverdi 27-124)
Hennes BUN har gått ned fra 37 til 17 (normalverdi 2-9)


Umahs allmenntilstand har også bedret seg. Hun er nå mer leken, våken og nysgjerrig enn hun har vært på leeenge. Hun blir sliten av tur. Og siden Kira blir halt etter tur for tiden, tar vi det litt med ro. Men på en vanlig dag uten belastninger er Umah mer aktiv enn før. Hun drikker mindre, har god matlyst og virker mye sjeldnere kvalm.

God matlyst har hun forresten alltid hatt. Og tenk – på streng diett har hun likevel lagt på seg istedenfor å gå ned i vekt. Hm. En halv kilo mer av den lille trulta vår, har det blitt den siste måneden. Man får jo dårlig samvittighet når hunden blir fet, for det er jo vi som styrer maten. Men det er noe som gjør at Umah legger lett på seg. Til og med på streng diett (som jo er nyrediett og ikke slankefor, men som skulle gitt vektnedgang lell). Det betyr i hvert fall at det ikke er vi som har foret henne aldeles feil tidligere. Man kan ikke si «det er ikke rart hun er feit, sånn som dere forer henne». For nå gjør vi rett og mer til, og hun går fremdeles opp. Søtingen.

Det kan nevnes sånn apropo at Kira har gått ned i vekt siden Umah begynte på diett for Kira er satt på sin egne slankediett. Hun har godt av å gå ned når hun sliter med halting for tiden. Og når Umah ikke får tyggebein og tørrfisk, får ikke Kira det heller. Og på Kira virker altså dette.

Vel, Umah skal uansett ikke slankes. Heller ikke veterinærene vil det nå. Hun kan med fordel gå ned, men da skal det skje sakte og rolig for å ikke belaste nyrer mer. Og hun kan nok godt «ha litt å ta i», hun trenger ikke å bli slank-slank. For om hun lever en stund med nyresvikt, vil hun nok etter hvert gå ned uansett. Vi skal prøve å gå ned 10% i formengden. Og så skal vi se hva som har skjedd til neste sjekk, om en måned.

I dag fikk vi med oss en ny medisin. Den skal hjelpe nyrene til å jobbe lettere. Jeg er svært spent på den! Den heter fortekor vet. Noen som har vært borti den?


Så får vi bare fortsette de spennende dagene. Vi administrerer forandringer uten problemer, har det godt og passer på å ikke grue oss på forhånd for dagen det går galt. Den gode vanen er nok noe Umah nyter godt av. For henne er livet nemlig derfor aldeles normalt.

Ja, bare litt bedre enn før, da :-D!!

Her er noen bilder fra de siste dagene:

Kattejakt!!!! (Bibbipus kommer snart ut igjen og erter)

venner i lek 2 venner i lek 3venner i lek 4 venner i lek 1


Når katten er borte danser hundene på gårdsplassen…
øh.. Det heter ikke det, matmams! *flaut*

venner i lek 5 Umah og Kira


«Øi!! Kira! Følg med! Jeg har a’ på hoggestabben!»
(hmf… tullebikkje, sier Bibbikatt. Hadde du turt å yppe?)

venner  bibbi 2


Og så inn og hvile :-). Godt i kroppen!

Umah har det godt i kroppen


Ha en heidundranes god helg folkens!! Det skal vi!
Vi begynner med å nyte vedkveld på nrk2.

 

7 Responses to “Vi går inn i helga med godt nytt !!”

 1. Kjersti sier:

  For noen gode nyheter jeg fikk lese tidlig en lørdags morgen! Dette varmer virkelig hjertet mitt, og jeg sender en stor og god klem til dere alle! :)

 2. Tove sier:

  Krysser fingre for at det går bra ( så bra som det er mulig) lenge enda :)
  Vakre «barn» du har! :)

 3. Berit sier:

  SÅ BRA!!!
  For en lettelse det er når slike prøver viser at det NYTTER! Når man ser på bildene er det i hvertfall ingen tvil om at de koser seg og nyter livet- herlig ;o)
  Gode, optimistiske helgeønsker sendes i retur!!

 4. KariVO sier:

  *stort smil*!

 5. Ragnhild sier:

  Heisan! Nå ble jeg forskrekka! Har vært lite aktiv i bloggverdenen de siste månedene, og så ser jeg at kusine Umah ikke er frisk! Det var veldig leit å lese om! Likevel var det hyggelig at verdiene går rette veien selv om det er stykke til normalverdier. Jammen var det godt det ble oppdaga slik at behandling kunne settes i gang. Nå håper vi det fortsetter rette veien og at Umah får et godt, lykkelig og langt liv!
  Kusine Warja hilser!

 6. KariVO sier:

  Tusen takk Ragnhild. Jeg skulle akkurat til å gå inn til deg og hilse på. Har endelig rotet meg til å lese lapphundstikka og der så jeg jo Emma og Warja :-). De er så vakre!! Skal hilse fra kusine Umah.

 7. Jill sier:

  Nydelige Umah! og resten av både puser og hunder:)) en herlig gjeng:) Jeg må jo bare krysse fingrene og poter for Umah :)) voff!